Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

... αποχαιρέτα την την ΜΟΠΑΚ που χάνεις (;)....


 παράφραση μπορεί να 'ναι, κάκιστη, αλλά η επικαιρότητα "μιλάει"....


Χρόνια τώρα η ΑΓΕΤ-Lafarge παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται για την λειτουργία του εργοστασίου της στον Βόλο, από καύση σκουπιδιών (επεξεργασμένα λένε -RDF-  και εισαγόμενα φυσικά).  Ετοιμάζεται το ίδιο να εφαρμόσει και στο εργοστάσιό της στο Αλιβέρι, η ΤΙΤΑΝ στα Δερβενοχώρια και η ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα. Ακόμα και οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Πτολεμαΐδα και στην Μεγαλόπολη προσανατολίζονται στην καύση σκουπιδιών.

Το καλοκαίρι του 2020 υιοθετήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό πρέπει η Ελλάδα να πετύχει την ¨εξαφάνιση¨του υπολείμματος των απορριμάτων το 2030, πέντε χρόνια πριν από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρωτοπορία που λένε....

Από το 80% των σκουπιδιών που θάβονται στις χωματερές πρέπει τότε να καταλήγει ένα 10%. Δύσκολο θα μου πείτε και ακατόρθωτο ίσως (έτσι λέει η εμπειρία μας). Ο πλέον εύκολος τρόπος εξαφάνισης είναι η .. καύση! Καθώς φαίνεται οι αέριοι ρύποι που παράγονται κατά την καύση, δεν αποτελούν πρόβλημα. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και θερμότητας ..εξισορροπεί την επιβάρυνση (είναι μια άλλη λογική του μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα. Έτσι βολεύει...)

Αναφέρθηκαν ήδη πέντε και μια (5+1) τσιμινιέρες. Τι κι αν στον Βόλο διαμαρτύρονται οι κάτοικοι... 

Έξι εργοστάσια καύσης θέλουν αρκετές εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών.Σκεφτείτε λοιπόν ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της δικιάς μας ΜΟΠΑΚ. Τώρα, ειδικά, που δεν υπάρχει και οικόπεδο για να στηθεί.... πόσο καλή ευκαιρία παρουσιάζεται..

Από την άλλη, με τις απαραίτητες τυμπανοκρουσίες, τέθηκε σε ισχύ από 29 Ιανουαρίου, το έργο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου" μεταξύ της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας του Ομίλου ΤΕΡΝΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μπούσουλας για παρόμοια έργα.

εύκολα μπορεί κανείς να σκεφτεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο δίνεται λύση ή "λύση" .... Βλέπεις είτε οι τσιμινιέρες είτε τα ΣΔΙΤ,  θα πληρώνονται να μαζεύουν τα σκουπίδια και από πάνω θα εισπράττουν και για την παραγωγή ρεύματος (μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια)

.... γι αυτό αποχαιρέτα την την ΜΟΠΑΚ...


Υ.Γ.1.  και ίσως ειναι καλύτερα

Υ.Γ.2. ο  "καιρός" θα φέρει κάποιες εξηγήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια: